Number System Class 2

A series is formed by a n consecutive natural number or n consecutive even number or n consecutive odd number or n consecutive multiple. In which difference between to nearby numbers is always same. This difference is called Common Difference.

Ex :-

5, 6, 7, 8 . . . . 49, 50 Common difference d is 1.

4, 8, 12, 16 . . . . . . . . .76, 80 common difference d is 4.


You can find number of terms in a given series by following formula

sum of series can be find by given formula

for video explanation visit Youtube video

https://youtu.be/uA_ko4QboRw





Related questions for practice


1. Sum of 120 + 135 + 150 . . . . . 600 is

a. 11880 b. 11000 c. 23760 d. 11800


2. 2 + 4 + 6 + 8 . . . . . . . 60 is equal to

a. 726 b. 1225 c. 930 d. 11800


3. Sum of 15 term of series 1 + 3+ 5 + 7 + 9 . . . . . . . . is

a. 250 b. 240 c. 265 d. 225


4. Sum of first 20 consecutive odd number is

a. 210 b. 300 c. 400 d. 420


5. Sum of 7 consecutive even number is 140 then greatest even number is

a. 26 b. 24 c. 22 d. 28


6. Sum of seven consecutive odd number is 133 then lowest odd number is

a. 17 b. 19 c. 11 d. 13


7. Sum of 72 + 80 + 88 . . . . . .400 is

a. 9912 b. 11912 c. 9112 d. 8912


8. 130 + 125 + 120 . . . . . . + 40 is equal to

a. 595 b. 630 c. 376 d. 1190


9. 100 + 200 + 300 . . . . . . + 1000 is equal to

a. 4500 b. 5500 c. 23760 d. 11800


10. 28 + 30 + 32 + 34 . . . . . . . . . . 80 is equal to

a. 1188 b. 2458 c. 1258 d. 1458





Answer Key


1. a 2. c 3. d 4. c 5. a

6. d 7. a 8. a 9. b 10. d


Related Posts

See All