Sum, difference and multiplication of two numbers | Number System Concept

In these type of questions just write equations according to the given condition and solve these equations to get value of those numbers.


detailed Video Explanation on Youtube

Visit https://youtu.be/UeUlIJQT0AY


Some questions for practice


Q1. If sum of two number is 35 and their difference is 5 then greatest number is

a. 15 b. 20 c. 35 d. 25


Q2. Sum of two positive number is 25 and their product is 144 then their difference is

a. 3 b. 5 c. 7 d. 11


Q3. Sum and product of two number is 42 and 437 then their difference is

a. 3 b. 4 c. 5 d. 7


Q4. if sum of two number is 20 and their difference is 14 then their product is

a. 56 b. 49 c. 51 d. 54


Q5. if difference of two number is 5 and their product is 336 the sum of these numbers is

a. 21 b. 37 c. 28 d. 51


Q6. product of two number is 336 and their sum is 28 more then their difference then numbers are

a. 42, 8 b. 24, 14 c. 21, 16 d. 48, 7


Q7. if sum of two numbers is 24 and their product is 143 then sum of square of these numbers

a. 296 b. 295 c. 290 d. 228


Q8. sum of two numbers is 16 and their product is 55 then sum of their reciprocal is

a. 16/55 b. 27/55 c. 37/55 d. 38/55


Q9. Sum and product of two number is 12 and 35 respectively then sum of their reciprocal is

a. 1/3 b. 1/5 c. 12/35 d. 35/12


Q10. If sum of two numbers is 40 and their product is 375 then sum of their reciprocal is

a. 8/75 b. 75/8 c. 1/40 d. 75/4




Answer Key

1. b 2. c 3. b 4. c 5. b

6. b 7. c 8. a 9. c 10. a

Related Posts

See All